Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 21:21

Az Obsitos Fúvószenekar tartott négysikerű előadást Vámosatyában

  • Közzétéve Helyi hírek

Az Obsitos Fúvószenekar előadása lehetőséget adott arra,  hogy a megváltozott feltételek között még civil szervezetként együtt tudnak működni a kisebb lakóterületeken a várostól távolabb élő településekkel, olyanokkal, akik a fúvószenekar előadását már csak a médián keresztül ismerik meg.

v1

A zenekar tagjai különböző fegyveres testületeknél és egyéb veszélyes helyeken dolgoztak. Sok évtizeden át szolgálatot láttak el és meggyőződéssel látnak el ma is különböző szolgálatot.

Munkájuk mellett megszerették a kultúrát és konkrétabban a fúvós zenét és elkötelezték magukat ennek a zenének a népszerűsítésében. Ahol felléptek zenéjüktől zengett a  kultúrház vagy a különböző szabadtér.

Azt tapasztaltam, örömmel tekintenek vissza arra az időre, amikor sokszor igénybe vették a tudásukat a sokszínű zene szeretetükkel, figyelemmel kísérték a fúvószenekari hagyományokat.

v6

Örömükre szolgál, hogy ennek a zenének lesz folytatása, hisz a következő generáció felnövésével érkeztek Vámostya településre. Ezeket a tapsztalatokat hozták el Vámosatyára is a zenei koncertjükkel és az elképzelés megvalósításán munkálkodott e jeles napon  Vámosatya Önkormányzat Képviselő- testülete.

Tiszteletünket az alábbi köszöntővel és a koncerten résztvevő érdeklődőkkel készült felvételekkel fejezzük ki.

v2

A 700 éves, egykori vámszedő joggal rendelkező település, Vámosatya polgármestere Szász József a következő sorokkal köszöntötte a zenekar tagjai, és a megjelent vendégeket:

Az Obsitos fúvószenekar egykor a Magyar Honvédség, Vám-és Pénzügyőrség, Határőrség, Rendőrség és Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből alakult.

A 2008-ban alakult zenekar célja a szabadidő hasznos eltöltése mellett, hogy tovább népszerűsítsék, ápolják és örökítsék a magyar fúvószenei elsősorban a katonai zenei hagyományokat, örömüket leljék a hangszeres játékban és az együtt zenélésben.

v4

A mai műsoron, mint ahogy a meghívóban is szerepel a hagyományos magyar katona zenéből hallunk ízelítőt, e mellett ismert népdalok, musicalek, operett részletek is elhangzanak.

Az együttes a megalakulás óta több sikeres koncerttel, térzenével büszkélkedik, közreműködik Kispest Kulturális rendezvényein és a városi ünnepségeken.

A zenekar karmestere Nagy Zsolt Gábor, aki több zenei verseny díjazottja, nemcsak karmester, hanem szólistaként is fellép akár hazai, akár nemzetközi fesztiválokon.

v3

Mindenkit megemlíteni nem tudok, de külön köszöntöm és megemlítem Horváth György urat, nyugállományú pénzügyőr századost, aki a számunkra kedvenc hangszert a klarinétot fogja megszólaltatni.

Az Obsitos fúvószenekar nagyon sok helyen megfordult már határon belül is, de határunktól távolabb is. 4-5 ével ezelőtt éppen Vámosatyán jártak, ahol a település vendégszeretete, községünk gazdag történelmi múltja és számos természeti értéke miatt szívesen visszajöttek, hisz ezek egy részét, amikor itt jártak sikerült bemutatnunk.

v5

Igen, amikor itt találkoztunk megnézték a látványtárat és a hadtörténeti kiállítás során örömmel tapasztaltam, hogy többen felismerték magukat, ismerőseiket vagy barátaikat, akik között megemlítem Dr. Szabó József János hadtörténészt és Nick Ferencet, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökét.

Köszönjük, hogy ellátogattak a 700 esztendős vámosatyai községbe azért, hogy lakóit és az ide látogató érdeklődőket szeretettel és tisztelettel köszöntsék!

Köszönöm ezt a szép gesztust!

Az Obsitos fúvószenekar minden tagjának külön köszönöm, hogy Vámosatyában jártakor pozitív tapasztalattal tértek haza, és a mai megjelenésük ennek a pozitív tapasztalatnak a visszacsatolása.

A programvezetővel, az egyesület titkárával Sepcsik Sarolta nyugállományú őrnagy asszonnyal többször beszélgettem és szóba került, ha lesz lehetősége a zenekarnak bekapcsolódni olyan programba, amin keresztül eljuthatnak Vámosatyába, akkor ismét fellépnek a településünkön.

Önök és Mi is erre több évet vártunk.

Kedves vendégek!

Tisztelt Jelenlévők!

Talán a mai rendezvénynek akár azt a címet is adhatnánk, hogy itt vagyunk Vámosatyán újra!

Ehhez a bizalomhoz, ragaszkodáshoz kellett az a tisztelet, amelyet mi is érzünk Önök iránt.

Örülök annak, ahogyan értesültem a zenekar tagjait nem kellett különösképpen agitálni, nem kellett rábeszélni, mert szívesen jöttek Vámosatyába.

Ezt a kitartást külön köszönöm az elnök úr mellett a tikár asszonynak, hisz amikor először találkoztunk, igaz fiatalabb voltam, így könnyebben megéreztem, hogy egy nagyon melegszívű, örökké mozgékony típusú és így külön megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon az Obsitos Fúvószenekarral visszatértek Vámosatyára.

A korábban említett gesztust, ha megengedi én is egy gesztussal szeretném viszonozni, még pedig a nyugállományú őrnagy asszonynak egy ajándékot szeretnék átadni, amelyben szükséges közreműködni Nagy Enikő segítőmnek.

Ezzel az ajándékkal, melyet átadtam szeretném megköszönni a képviselő-testület nevében, hogy barátnak fogadták Vámosatya önkormányzat képviselő-testületét.

Mit is kívánhatok ezért cserébe? Azt, hogy ezt a szép zenét sok helyre elvigyék, hogy megismerjék.

Az elmúlt évben emlékeztünk meg a 700 éves település gazdag történelmi múltjáról, gazdasági, társadalmi fejlődéséről és azokról a hagyományokról, amelyet a múltból ránk hagytak és mi a jövőnek tovább adhatunk.

A 700 éves évfordulóra készült el a település két kötetes monográfiája, amelyet Dr. Szabó József János hadtörténész írt meg.

Aki érdeklődik a két kötetben leírtak iránt, az megtalálja a település hivatalos honlapján, mely elérhető a www.vamosatya.hu oldalon.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280