Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 12, 12:40

Megerősítik és megemelik a Kraszna és a Batár folyók mentén az árvízvédelmi töltést

  • Közzétéve Helyi hírek

Az elmúlt 25 évben észlelt, sok helyen minden korábbit jelentősen meghaladó, egyre növekvő árvízszintek egyértelműen jelzik, hogy a Felső-Tisza és mellékfolyói mentén meglévő árvízvédelmi töltésrendszer további fejlesztésre szorul.

vizugy1Fotók a projeknyitó rendezvényről - Bodnárné Varga Éva

Gyakori jelenség a Tisza árvizeinek visszaduzzasztása a Szamos, a Kraszna, a Túr folyóba és a Batár patakba. Azonban előfordul a mellékfolyókon egymást követő több árhullám egyesülése és az így kialakuló nagyobb árvíz találkozása a Tisza árhullámával, amely különösen a Vásárosnamény térségében okozhat nehéz árvízi helyzetet.

Figyelembe véve a Tisza és a mellékfolyók árvizeinek gyors kialakulását, a jogszabályban rögzített mértékadó árvíz elleni legbiztosabb védelmet az előírás szerinti méretű és magasságú töltés nyújtja. A projekt célja ennek a jól védhető töltésnek a kiépítése a Kraszna folyó jobb partján Kocsord és Olcsva között 16,7 km-en, a folyó bal partján Olcsva és Vásárosnamény között 4,3 km-en, valamint – a 2019-ben kiépült szakasz folytatásaként – a Batár bal partján Magosliget térségében 0,58 km-en a meglévő töltés fejlesztésével.

vizugy2

A fejlesztés eredményeként a Kraszna és a Batár folyók mentén összesen közel 22 kilométeres védvonalon a jelenleg fennálló magassági hiány megszűnik, a töltéstest szelvénybővítésével a védképesség javul, a Batár töltésben meglévő csőzsilip és mobil szivattyúállás újjáépítése is megtörténik.

vizugy3

A Kraszna töltés 3,0-4,0 m közötti koronaszélességgel, a Batár bal parti töltés 4,0 m koronaszélességgel épül ki. A beruházásban az árvízvédelmi töltésekre szilárd koronaburkolat épül, amely a kerékpáros túrizmust is szolgálja.

vizugy5

A kivitelezési tervek jóváhagyását és a területelőkészítési munkákat követően az építési munkák már 2022-ben megkezdődtek.

vizugy4

A megépülő vízi létesítmények fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges eszközök (kaszagép, terepjáró, elektromos zsilipmozgató szerkezet) beszerzésére is lehetőség van.

vizugy6

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) lehetőségeit kihasználva az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium koordinálja az „Árvízi biztonság növelése a FETIVIZIG területén” című projekt megvalósulását.

vizugy7vizugy8

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280