Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 4, 19:02

IX. Pásztorélet - Pásztorétel Fesztivál - Hagyományok, gasztronómia, kultúra, kikapcsolódás Nagyarban

  • Közzétéve Helyi hírek

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg május 20-án a nagyari Veress-Tanyán a Pásztorélet – Pásztorétel Fesztivált. 

pasztoretel

Az esemény Luby Margit néprajzkutató, Nagyar szülöttje előtt tiszteleg, illetve az eltűnőben lévő szatmári pásztorhagyományokat eleveníti fel. (A Luby család kastélya a település központjában található.) Luby Margit munkásságának egyik célpontja a pásztorhagyományok felkutatása volt. A szervezők a település, a környék pásztoréletének múltját igyekeznek egy napra élővé varázsolni.

Az egy napos rendezvényt elsősorban a helyi, kistérségbeli lakosságnak, valamint a messzebbről érkező látogatóknak, gyermekes családoknak, baráti társaságoknak, vagy akár céges csapatépítés gyanánt is ajánljuk. A programok a néphagyományokra épülnek, melyet ezen a napon nem csak őrzünk, hanem megélünk! Lesznek népzenei, néptáncos produkciók, mesemondás, szavalás, természetfotó-kiállítás, kézműves (fazekas, fafaragó stb.) bemutatók, íjászkodás, pásztor-totó vetélkedő, filmvetítések, lovas-kocsikázás a környéken, hogy a teljesség igénye nélkül néhányat említsünk. Természetesen a fesztivál gasztronómiai élményeket is kínál. Az ide látogatók belekóstolhatnak a szatmári hagyományos ízvilágba.

Pásztorétel plakát A3 2023 részletes page 001

Az első rendezvény 2014-ben nagyrészt pályázati forrásból valósult meg. A következő évek tavaszán a rendezvényt újra- és újra megszervezte a Veress-Tanya szálláshely, - kivéve a 2020. évet, a világjárványnak köszönhetően. A szervezési feladatok, az elő- és utómunkálatok minden évben családi-baráti összefogással és ismerősök adományaival, támogatásával valósultak meg, minimális költségvetésből. A szereplők, közreműködők – akik többségében Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből érkeztek eddig - szinte önkéntesként jelentek meg évről évre a fesztiválon.  Az idei év program költségeihez egy Leader pályázati forrás is segítséget nyújt.

A már hagyománynak számító program fő eleme a Pásztorétel Főző Verseny. Mind a verseny, mind a rendezvény évről évre egyre több látogatót vonz. Az elkészült pásztorételeket szakmai zsűri, az Ízőrző Lovagrend tagjai értékelik.

A rendezvény május 20-án, délelőtt 10 órakor kezdődik és az Ízőrző Lovagrend ismerteti a főzőverseny szabályait. Majd sorra következnek a változatos programok. Az est népzenei koncerttel, végül táncházzal zárul. Minden érdeklődőt szeretettel vár a IX. Pásztorélet-Pásztorétel Fesztivál szervezői!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280