Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 19:57

Böszörményi Lászlóra emlékeztek Aranyosapátiban

  • Közzétéve Helyi hírek

Az egykori szülőhely, Kopócsapáti – ma Aranyosapáti  - területén a szülői ház szomszédságában létrehozott Böszörményi László Faluházban emlékeztek a „kis Kossuthra” halálának 148. évfordulóján. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2000-óta, a helyi Böszörményi László Alapítvány öt éve népszerűsítője a példamutató életútnak.

Böszörményi László Szobor Avatás

1869. március 26-án nagy tömeg kísérte utolsó útjára a budapesti Kerepesi úti temetőben a március 24-én, 46 éves korában elhunyt újságalapító-országgyűlési képviselőt. A temető frekventált helyén – alig 30 méterre Jókai Mór síremlékétől -  a közadakozásból emelt hatalmas síremlékére a „Törhet, de nem hajlik” méltán hiteles mondatát vésték. Halála után 90 évvel, az 1959-ben megjelent Hagyomány című újság megerősíti töretlen életművét a szabadságeszme ápolásában, és a már akkor is megtapasztalt irányított elfeledtetés szomorú eredményességéről.

Aranyosapátiban Marovka Imre tanár úr évtizedes ügybuzgósága, az alapítványok szervezőmunkája és az Önkormányzat felismerése meghozta a közös sikert. Napjainkban a településen utca és faluház viseli nevét, valamint van emléktáblája és szobra is. Az alapítványok ennek ellenére nem lehetnek elégedettek, mert Böszörményi László nem Aranyosapátiért és nem Nagykállóért, hanem a független magyar szabadságáért áldozta életét, ezért igyekeznek a szervezetek lehetőségeik szerint az elfeledett életművet – ezen belül a szabolcsi nemzetőrzászlóalj felállításnak szorgalmazóját, majd vezetőjét, az ozorai csata, a Komárom környéki harcok, Buda visszavívása és az isaszegi csata résztvevőjét, a debreceni ügyvédet, a megye főjegyzőjét, a nagykállói kerület háromszor újjáválasztott országgyűlési képviselőjét, a jobbágyság ügyét védelmező, közmegbecsülésnek örvendő ügyvédet, újságírót – népszerűsíteni.

2017. augusztus 28-án 150 éve lesz annak, hogy Böszörményi László a Magyar Újságban megjelentette Kossuth váci választási kerületnek elnökének írt levelét. (Vácott Kossuth Lajost képviselőnek választották) Az egyébként lojális hangú levelet teljes terjedelmében közölte, mint felelős szerkesztő. Nem kért kegyelmet sajtóvétségéért. Két nappal halála előtt kapta a hírt, hogy nagykállói kerület újra és egyhangúlag megválasztotta képviselőjének.

Ebben az évben, amikor emlékezünk a kiegyezés 150. évfordulójára, nem szabad feledni a függetlenségi eszme képviselőit sem, élükön Kossuth Lajossal, és mártírtjait sem, mint a „Bereg kapujában” született Böszörményi Lászlót, a „kis Kossuth”-ot.

Nick Ferenc

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280