Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 5:44

Különleges keresztszemes kiállítás Beregdaróc Polgármesteri Hivatalában

  • Közzétéve Helyi hírek

Kicsit csalóka a cím, mert valójában nem kiállításról van szó. Beregdaróc Község Önkormányzata úgy döntött, hogy a Polgármesteri Hivatal épületének belső részét a helyi lányok, és asszonyok kézimunkáival díszíti fel.

Beregdaroc plogarmesteri hivatal012

A beregdaróci hölgyek már ősidők óta hímeztek, ezzel díszítették saját házaikat, élettereiket - mondta el Pálinkás György a község polgármestere. A régi időkben az asszonyok főleg télen hímzéssel töltötték el az időt, kezeik alól csodálatos mintájú falvédők, párnák, terítők és különféle használati eszközök kerültek ki. Önkormányzatunk úgy döntött hogy tovább viszi ezt a hagyományt, jelenleg is többen készítenek beregi keresztszemes mintájú használati tárgyakat a közmunkaprogram keretében.

Beregdaroc plogarmesteri hivatal003

Az elkészült csodálatos hímzéseket szeretnénk megmutatni a hivatalunkba betérő helyi lakosoknak, de az idelátogató vendégeinknek is.

A falakon és a függönyökön található minták nagy része helyi gyűjtésből került ki, ezek a piros-kék és piros-fekete minták, ezeket hímezték bele a hölgyek a függönyökbe és a falakon található textíliákba, van azonban egy tölgyfaleveles-makkos minta, amely zöld színű, és bár keresztszemes technikával varrták, nem része a beregi keresztszemes mintakincsnek. Az hogy mégis szívesen alkalmazzuk, és sok firhangon megtalálható, a válasz községünk múltjában kell keresni. -  mondta el a polgármester.

Beregdaroc plogarmesteri hivatal016

Valaha a Teljes-Bereg sík részét tölgyes erdő borította, maradványai a több százéves tölgyfák egyes helyeken még meghallhatók a Dédai erdőben. Beregdaróc címerében is a fő alak a tölgyfa. Ezekben az erdőkben éltek és dolgoztak a darócok, vagyis királyi vadászok, és ők alapították meg községünket. Ezért a tölgyfa a község lakóinál különleges tiszteletnek örvend, és valójában mintaként is ezért ragaszkodtunk hozzá.

Bár eltér a hagyományos beregi keresztszemes mintától, mindenképpen dísze kell hogy legyen a tölgyfának levele és termése Beregdaróc Község Polgármesteri Hivatalának falán és függönyein.

Beregdaroc plogarmesteri hivatal001

Beregdaroc plogarmesteri hivatal002

Beregdaroc plogarmesteri hivatal003

Beregdaroc plogarmesteri hivatal004Beregdaroc plogarmesteri hivatal005

Beregdaroc plogarmesteri hivatal006

Beregdaroc plogarmesteri hivatal007

Beregdaroc plogarmesteri hivatal008

Beregdaroc plogarmesteri hivatal009Beregdaroc plogarmesteri hivatal010

Beregdaroc plogarmesteri hivatal011

Beregdaroc plogarmesteri hivatal013

Beregdaroc plogarmesteri hivatal014

Beregdaroc plogarmesteri hivatal015

Beregdaroc plogarmesteri hivatal016

Beregdaroc plogarmesteri hivatal017

Beregdaroc plogarmesteri hivatal018

Beregdaroc plogarmesteri hivatal019

Beregdaroc plogarmesteri hivatal020

Beregdaroc plogarmesteri hivatal021

Beregdaroc plogarmesteri hivatal022

Beregdaroc plogarmesteri hivatal023

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280