Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 22:11

Figyelmeztetett egy Jobbik tagot az Ukrán Biztonsági Szolgálat

Hivatalos figyelmeztetésben részesítette a Jobbik Magyarországért Mozgalom kárpátaljai megbízottját az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztálya a Vereckei-hágóra tervezett 2016. június 3-i trianoni évfordulós megemlékezés szervezése miatt - adták hírül szerdán kárpátaljai hírportálok az SZBU Kárpátalja megyei főosztálya sajtószolgálatának közleményére hivatkozva.

sbuuuu

A híroldalak által idézett dokumentum szerint az SZBU május 31-én hivatalosan figyelmeztetett egy kárpátaljai lakost, aki tagja a Jobbik "magyar jobboldali radikális" pártnak.

"Nevezett állampolgár a Jobbik vezetőinek közreműködésével 2016. június 3-ára akció szervezését tervezte a régióban Hazatérés. Magyarok a Vereckei-hágón elnevezéssel az 1920-as trianoni békeszerződés soros évfordulója alkalmából" - áll a közleményben, amely emlékeztet arra, hogy az említett "helyi lakos" internetes közösségi oldalán rokonszenvét fejezte ki az "úgynevezett Nagy-Magyarország visszaállításának eszméje" iránt.

Ezenkívül az adott személy igazgatta a magyar Legfőbb Ügyészség által Oroszország javára folytatott kémkedéssel meggyanúsított Kovács Béla független - mentelmi jogától megfosztott - európai parlamenti képviselő beregszászi irodáját - mutat rá a dokumentum.

A nyilatkozat szerint az SZBU kárpátaljai munkatársai megállapították, hogy a szóban forgó helyi lakos -  vélhetően Kovács Dezsőről van szó  -, Ukrajna hatályos törvényeivel szembe menve, felvette a magyar állampolgárságot.

"Az adott állampolgárt hivatalosan figyelmeztették az Ukrajna területi sérthetetlensége és integritása megsértése kapcsán fennálló büntetőjogi felelősségről. Nevezett személy kijelentette, készen áll arra, hogy kilépjen a Jobbikból és mindennemű kapcsolatot megszakítson ezzel párttal" - idézték a kárpátaljai hírportálok az SZBU közleményét.  

Az SZBU nyilatkozatában említett, Vereckei-hágóra tervezett rendezvényt a Feszty-körkép Alapítvány szervezi. Az esemény részét képezi a Feszty Árpád-emlékév alkalmából Kárpátalján magyarországi, erdélyi és helyi diákok részvételével tartott két napos történelmi-kulturális vetélkedőnek, amelynek - a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel (KMPSZ) együttműködve - a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont Beregszászon.

Az iskolások a vetélkedő szünetében, június 3-án a Vereckei-hágóra kirándulnak, ahol a tervek szerint Mónus József íjász világbajnok - a magyarok ősei előtti tisztelgésként - rekordkísérletet végrehajtva íjával átlövi a Vereckei-hágót. 

-MTI-

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280