Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 5:11

Újabb 15, összesen 29 magyart mentettek ki eddig Szudánból

Miután szombaton 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni Szudánból, újabb 15 magyar jelentkezett, akiknek Magyarország próbál segíteni - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán.

sudan menekules

Szijjártó Péter azt írta: továbbra is dúlnak a harcok Szudánban. Miután szombaton egy magyar koordinációval lezajlott akcióval 14 magyar állampolgárt sikerült kimenteni, további magyarok jelentkeztek, így 15 honfitársunkon próbálunk segíteni - ismertette a tárcavezető.

A vasárnap esti információk szerint Magyarország Törökországgal, Franciaországgal és az ENSZ-szel folytatott együttműködésének köszönthetően hét magyar állampolgár tart biztonságos helyre, nyolc ember esetében pedig továbbra is keresik a biztonságos megoldást - tájékoztatott Szijjártó Péter.

Az Európai Unió megkezdte diplomatáinak és több uniós állampolgár első csoportjának kimenekítését Kartúmból - jelentette be Charles Michel, az Európai Unió tagállamainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében vasárnap.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt írta a Twitteren: "megkönnyebbült", amiért az EU Szudánban szolgálatot teljesítő diplomatái biztonságban vannak.

Közölte, az EU Kartúmba akkreditált nagykövete nem hagyta el az országot, továbbra is Szudánból látja el feladatait.

"Meg kell védeni a civileket, és szavatolni kell az uniós polgárok biztonságos evakuálását" - fogalmazott.

A főképviselő arról is tájékozatott, hogy a nap folyamán beszélt a szudáni fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornokkal, valamint Mohamed Hamdan Dagalo tábornokkal, egy másik katonai egység, a Gyors Támogatási Erők parancsnokával, és azonnali tűzszünetet sürgetett.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk a fegyverek elhallgattatása és minden civil megsegítése mellett" - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

-MTI-

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280