Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 7:30

Tombol a kanyaró Romániában - az ortodox egyház ellenzi a védőoltást

Bölcsődék, óvodák tájékoztató levelekkel bombázzák a szülőket a kanyaró veszélyeire figyelmeztetve, ám ennél többet nem tehetnek, nincs törvényes eszközük arra, hogy az oltatlan gyerekeket ne engedjék be a közösségbe. Közben tombol a járvány Romániában, az egészségügyi minisztérium országos szintűnek nyilvánította, a kanyaró első halálos áldozata egy hét hónapos apácai kisbaba - írja a Maszol.ro portál

kanyaro beteg gyerek Pexels

Az oltástörvény pedig évek óta porosodik a parlament valamelyik fiókjában, nincs politikai akarat az elfogadására. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője a Maszol megkeresésére elmondta, módszertani levelet küldtek a tanintézeteknek a teendőkről, kérve fektessenek nagy hangsúlyt arra, hogy a beteg gyerekeket ne vigyék közösségbe.


Az oltástörvény és az ortodox egyház

Próbálják meggyőzni a szülőket, hogy legalább a beteg gyerekeket ne vigyék bölcsődébe, óvodába, iskolába, tanácsolja a tisztifőorvos. Hozzátette, mást nem tehetnek a tanintézetek, nem tilthatják ki a közösségből a beoltatlanokat, hiába veszélyeztetik a többi gyerek egészségét.

„Romániában nem kötelező a védőoltás, amíg az ortodox egyház ezt ellenzi, a politikusok nem merik meglépni. Ez nem egy szakpolitikai döntés, hanem szavazatvadászat, hiszen az ortodox egyház a szavazók többségének a »lelki gondozója«. Így gyakorlatilag nincs törvényes eszköz az országban arra, hogy fellépjenek a védőoltásokat megtagadók ellen” – részletezte a szakértő. Felidézte, Magyarországon kötelező az oltás, a beoltatlan gyerekeket nem vihetik közösségbe, a szülőt ilyen esetben felelősségre vonják, bírósági úton gyámsági eljárást indíthatnak ellene. Romániában 1979 óta oltanak kanyaró ellen egy dózissal, 1992 óta két dózissal, Magyarországhoz képest ebben is tízéves elmaradásunk van, erre a hátrányra még rátesz az egészségügyi nevelés hiánya.

A kanyaró veszélyes, az oltás életet ment

Tar Gyöngyi azt javasolja, a pedagógusok próbálják meggyőzni a szülőket, elküldhetik az ellenkezőket az egészségügyi igazgatóságok járványtani szakembereihez tanácsadásra.

Érthetetlen, hogy még mindig vannak, akik félnek a vakcinától, melynek egy kis bőrpíron vagy hőemelkedésen kívül nincs mellékhatása, húsz éve oltanak vele, és senkinek nem lett semmi baja.

Közben nem félnek a kanyarótól, melynek azonnali és hosszú távú súlyos következményei lehetnek, ezer esetből 1-3 halálos kimenetelű, és húsz év után is jelentkezhet agyvelőgyulladás szövődményként, részletezte a járványtani szakember. Hozzátette, a tudomány két legnagyobb vívmánya, amely milliók életét mentette meg a védőoltás és a tiszta ivóvíz, ezt kellene figyelembe venni.

Forrás és a cikk tovább olvasása: Maszol.ro

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280