Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

A beregi keresztszemestől a beregi ékrovásig

Örömmel tájékoztatom a szatmári és beregi családokat, hogy a térségünkben egyre inkább teret hódít több kézműves és népművészeti irányzat: hímzés, gobelin varrás, kovácsolás, fafaragás, bőrdíszművesség, fazekasság, foltvarrás, néptánc csoportok, különféle kórusok.

20160602 054557197 iOS

Ezekkel a tevékenységekkel nem a magamutogatás, és nem az urizálás a célunk, hanem igazi értékeket és értékrendet akarunk a figyelem középpontjába helyezni. Ezek a munkák ugyanis nagy kudarctűrő képességet, és sok-sok alázatot igényelnek.

Vásárosnaményban Schmidt Sándor, a Népművészet mestere fafaragó szakkörök és alkotótáborok szervezésével mutatta meg, milyen lehetőség van a beregi emberek kezében. A máig működő több mint, 40 éves múlttal rendelkező tábor mellett, napjainkban kiemelkedő eredményeket ér el az Aranyosapátiban lévő nemzetközi fafaragó tábor Nick Ferenc vezetésével, a Beregszem Kulturális és Művészeti Egyesület Herczegné Andrássy Éva vezetésével.

Ebben az évben lett bejegyezve az Élhetőbb Nagydobosért egyesület helyi lakosok kezdeményezésére. Ennek az egyesületnek is kiemelt prioritása a különféle népművészeti ágak segítése.

 B0728992

Valami tehát elkezdődött, ami újra és újra a felszínre tör! Egy maroknyi csoport, itt-ott a falvainkban ráérzett arra, hogy milyen rejtett tartalékai vannak településeinknek, amely alkalmas arra, hogy a világ figyelmét ide irányítja. Az nem véletlen műve, hogy a beregi szőttesekért, hímzett terítőkért, faragott táblaképekért, Japánból és a világ számos pontjáról visszatérő vendégek és vásárlók jelennek meg. Valamit tudnak a beregi asszonyok, és a kézműves emberek.

 Meggyőződésünk, hogy a különböző népművészeti ágak komoly bevételi forrást képezhetnek, és akár húzóágazattá is fejlődhetnek a Szatmár-beregi térségben! Az esztétikai értékek képviselete mellett, minimális befektetéssel, a munkáinknak sokkal több hozama lehet. Ezt a kiaknázatlan lehetőséget jó szívvel és jó lélekkel ajánlom az országgyűlési képviselőink és polgármestereink figyelmébe.

Terveink között szerepel a Bereg kapuja, és néhány településen székelykapu faragása, a fiatalok bevonásával. Meglátásunk szerint, a székelykapu olyan nemzeti kulturális örökségünk, amely napjainkra már a leginkább kifejező szimbóluma a nemzeti összetartozásunknak!

Jóni János fafaragó

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280