Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 12:41

Olvasói levél a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Nem fészbukozok sokat, de naponta egyszer-kétszer végigpörgetem a hírfolyamot. Szomorúan tapasztalom, hogy a napi fertőzöttségi-halálozási adatoknál, valamint a Covid-SARS 2 egyéb híreinél mosolygó szmájlikat és gúnyos hozzászólásokat is lehet olvasni.

montazs cikkbe

Nem célom "orvososdit" sem "okostónit játszani", de szeretem nyitott szemmel látni a világ eseményeit és összefüggéseit. Nos, aki nem hisz a vírusban és a fertőzés veszélyességében az már most görgessen tovább. (bár olvashatja is, nem fog neki megártani)


A többieknek megpróbálok rávilágítani néhány összefüggésre, ami természetesen az én szubjektív véleményem.

Folyamatos az elégedetlenség a kórházak kiürítése miatt. 

Nézzük,  KSH adatok következnek:

A kórházi ágyak száma Magyarországon nagyságrendileg 70.000 db (702 db/100.000 fő), az Úniós átlag 504 db/ 100.000 fő, példaként Svédországban ez a szám: 223 fő/ 100.000 lakos...

A települések száma 2809 község +356 város = 3165 település. Tehát, ha egyidőben településenként átlagosan 22 fő kórházba kerül (beleértve a 2 milliós Budapestet is), akkor megtelik valamennyi kórházi kapacitás. Ezt azért írtam így le, mivel ez valamennyire szemlélteti azt, hogy mennyire vékony jégen járunk egy ilyen tömeges megbetegedéssel járó járvány esetén.

Ha viszont nincs járvány, akkor ezeknek a kapacitásoknak a fele-kétharmada is elég ahhoz, hogy az egészségügy ellássa a betegeit. Most szükséges 2 hétre kiüríteni a kórházakat, mert az exponenciálisan (hatványozottan) emelkedő betegszámok ezt megkövetelik. 1 beteg további két embernek adja át a fertőzést, ami szerint egy fertőző ember egy hét alatt kb 500 megbetegedést okozhat. 

Viszont ez a 2 hét nem telik el tétlenül. A folyamatos oltások hatására megállhat a növekedés, majd csökkenni kezd a betegszám, és pár hét ( max 1-2 hónap alatt) normalizálódhat a helyzet. Még mindig jobb két-három hétre megállni, mint ebben a helyzetben élni-küzdeni hónapokon keresztül, amikor az egészségügyi személyzet már rég a végkimerülése miatt nem tudja ellátni a hivatását és minden összeomolhat.

A vakcinákról: 

Régi típus-új típus, nyugati-keleti, olcsó-drága... nagy a katyvasz.

Az EU morcos, mert kínai meg orosz vakcinát vett Magyarország, ezáltal a kinai meg az orosz gazdaságot erősíti Úniós pénzből.

De mit tehettünk volna, ha nincs elegendő mennyiségű Únió által beszerzett vakcina? Várjuk meg, hogy összezuhanjon minden? Szerintem oltani kell, és ehhez vakcina kell, bárhonnan bármi áron. 

Egy hasonlat: Tél közeledtével általában mindenki beszerzi a tüzifát előre. Ha valakinek ígérgetik, hogy hozzuk már hozzuk, de mégsem hozzák, akkor az illető vesz máshonnan, mert nem akar megfagyni... Tudtuk hogy jön ez is, lépni kellett. Ez egy természetes emberi reakció, ez a túlélés ösztöne. 

Igenis, aki időt nyer az életet nyer, mert minden nap ezrek kapják el és adják tovább ezt a fertőzést, és százak halnak meg naponta. Nekem is van olyan kollégám, aki már december eleje óta lélegeztető gépen küzd az életéért... Sok idős embert ismertem, aki emiatt halt meg. A falum legidősebb emberét is elvitte, pedig jó egészségben volt mind fizikailag, mind mentálisan.

Arra nem térek ki, hogy ez az egész mennyire mesterséges avagy nem az, arra sem hogy ki hozta létre vagy magától alakult-e ki ott a wuhani állatpiacon és hogy kinek milyen gazdasági, üzleti, geopolitikai érdeke fűződhet hozzá. Ezek csak találgatások... A vírus viszont nem fikció. Az itt van. Köztünk.

Egy olvasó

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280