Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 9, 5:37

Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé! - színházi érzékenyítő program Mátészalkán

A színház és a színjátszás szeretete nagy hagyományokkal bír Mátészalka kulturális és közművelődési életében. Nagy büszkeség számunkra, hogy 1988-ban - Nyíregyháza után, a megyében másodikként - önálló színházépülettel gazdagodott városunk.

kulisszák 05

Innentől kezdve professzionális játszóhelyen tudják a közönséget szórakoztatni és elgondolkodtatni az amatőr és hivatásos színtársulatok, s olyan élményekhez juttatni a lakosságot, mely azelőtt csak keveseknek adatott meg.

Ezen tevékenységhez kapcsolódóan számos rendezvényt valósítottunk meg az évek során. Ahhoz, hogy a bemutatásra szánt darabok nyitott fülekre, szívekre és elmékre találjanak, fontosnak tartjuk, hogy igényt generáljunk az felnövekvő generáció körében a kulturális eseményeken való részvételre. Véleményünk szerint ehhez az egyik legjobb út, ha megismerik és megszeretik ezt a különleges világot.

kulisszák 06

Ezen célt szolgálandó, 2021. október 05-én - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - színházi szakmai napot szerveztünk a mátészalkai járás diákjai számára, „Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé!” címmel. A programra meghívást kaptak a Tiborszállási Péchy László Adventista Általános Iskola, a Nyírparasznyai Általános Iskola és a mátészalkai Képes Géza Általános Iskola kisdiákjai.

kulisszák 02

Délelőtt és kora délután izgalmas műhelyfoglalkozásokra vártuk a gyerekeket. A tanulók megismerkedhettek a színházépülettel, a kulisszák mögötti világgal, hang- és fénytechnikai bemutatót láthattak és hallhattak. Emellett meséltünk kíváncsi kis közönségünknek a színházi etikettről, szokásokról, hagyományokról, legendákról, babonákról, betekinthettek egy előadás születésének körülményeibe, a színpadi sminkelés fortélyaiba, valamint érdekes drámapedagógiai foglalkozáson és hangképzési gyakorlaton is részt vehettek. Az eseménydús napot természetesen egy előadás zárta. A foglalkozásokon részt vevő gyerkőcök és az őket elkísérő kedves pedagógusok − újabb iskolai csoportokkal kiegészülve − a Talán Teátrum Mit akar a Zene-kuss? című mesejátékát nézhették meg.

kulisszák 03

Bízunk benne, hogy sikerült megajándékoznunk a gyermekeket egy élményekkel és értékekkel teli nappal, s még inkább megszerették ezt a fantasztikus, titokzatos világot.

NKA logo 2012 RGBA rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Zsoldos Judit, Mátészalkai Szentpétery Zsigond Művelődési Központ és Színház

DSC 0483kulisszák 01kulisszák 04kulisszák 07kulisszák 08kulisszák 09kulisszák 10kulisszák 11

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280