Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 24, 21:28

Tájjellegű ételek

Zsidó paszuly, amit magyarok, románok esznek ínséges időkben

 

A szóban forgó étel nevét csak Szatmáron és a környékbeli falvakban hallottam, gyerekkoromban. Nyilvánvaló, hogy ez a fogás nem a kóser konyha étele, hiszen kifejezetten a szegényparaszti háztartásokban volt honos. Akkor mitől zsidó?

katimama1A fotó a "beregi törtpaszuly levében leves" fotója, a zsidó paszulyban nincs sem tejföl, sem kolbász!

Klasszikus bodzaszörp télire

A bodza más virágokhoz hasonlóan (ilyen például az akác, az orgona és a pitypang is) remek alapanyag a szörpkészítéshez: kifejezetten aromatikus, ráadásul egészséges italt készíthetünk belőle, vízzel hígítva, extra citrommal csodás vízhajtó limonádéként ihatjuk.

bodza1

Csöröge fánk, eredeti recept

Ha azt halljuk fánk, az embernek mindig a kis kerek, puha és aranysárgára pirult szalagos, “farsangi” fánk jut az eszébe. Ha kicsit jobban belemerülünk a témába rá kell jönnünk, hogy rengeteg fánk-fajta létezik kerek e világon, ha nem is mind “kerek”.

csoroge fank

Mákos és diós bejgli - Paskó atya receptje

"A mákos és diós bejgli — nálam főleg a mákos — nem maradhat el, ha jön a karácsony. A tojástól márványos tésztája törékeny, édes, vastagon töltött kell, hogy legyen. 

bejgli2

Kovászos uborka

Az év első kovászos uborkája mindig a legfinomabb, főleg ha az ember megbízható forrásból szerzi be az uborkát, igazi, hagyományos módon, földön termettet.

kovaszos uborka elotte utana

 További információ!

donerfkert