Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 7:30

Villányi szállások: hogyan szervezd meg az ideális borhétvégét?

  • Közzétéve Életmód

A Villányi borvidék hazánk egyik legnépszerűbb idegenforgalmi térsége. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak a bornak köszönhető, de az utóbbi időben sok kiegészítő program, turista csalogató látványosság került előtérbe, így egyre kedveltebb a családos programot tervezők körében is. Hogyan állj neki a Villányi szállás kiválasztásához? Segítünk.

pexels pixabay 39511

Villányi szállások – azért a bor az úr

A Villány borvidék két nagy településhez és több kisebb faluhoz kötődő kedvelt belföldi turista célpont, de elsősorban a Villányi szállások keresettek.

Villány a különleges vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult a talán mostanában kevésbé népszerű fehérboraival. Ez a legdélibb fekvésű borvidékünk, ahol 2100 hektáron termesztenek borszőlőt. Szubmediterrán éghajlata és kiváló talajadottságai szintén fontos elemei a tartós sikernek.

A vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, akik a törökök elől menekülve hozták magukkal a kadarkát, valamint a vörösborkészítés fogásait. A 18. században idetelepült svábok honosították meg a portugiesert, amely máig az egyik fő fajtája ennek a borvidéknek. Ők alakították ki a pincéket, pinceutakat. A filoxérajárvány itt is mindent megváltoztatott, új fajták kerültek előtérbe, mint a cabernet franc és cabernet sauvignon, a merlot és a pinot noir.

Az idegenforgalmi fejlesztéseknek hála, ma már a legtöbb pincészet szállást is biztosít az ide érkező vendégeknek. A legtöbben borkóstolásra érkeznek, de a környéken számtalan program várja a pihenésre vágyó családokat, baráti társaságokat. Pécs közelsége, a Siklósi vár, gyógyfürdők és számtalan program várja az idelátogatókat. A túrázók, biciklizők és a természet szerelmesei méltán keresik fel a környék hegyeit, járják be a turistautakat, keresik fel az évente rendszeresen megrendezésre kerülő programokat (bornapok, fesztiválok, zenés programok, motoros fesztivál és nemzetiségi események).

Érdemes megkóstolni a helyi gazdák specialitásait (lekvárok, sajtok és kenyerek várják a sokféle bor mellett az érdeklődőket). A magyar és a sváb konyha sajátosságai mellett a borvidék egyedi ízeivel is érdemes megismerkedni – egyre népszerűbb a gasztroturizmus is.

Hogyan keress szállást a Villányi borvidéken?

A borkedvelők elsősorban a pincészetek ma már minőségi szállásait kedvelik, helyben készített borvacsorával, borkóstolással egybekötött programok várják az érdeklődőket. Bár az ősz és a szüret időszaka a legkedveltebb, de egész évben szuper lehetőségek várnak rád hazánknak ebben a méltán kedvelt szegletében.

Ha csak egy szoros hétvégére jöttök el ide a barátaiddal, akkor is érdemes a szállást időben lefoglalni és a programot részletesen megszervezni, mert nagy a pörgés.

Mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő szállást és programot, de ezeket a villányi szállásokat is érdemes megnézned.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280