Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Olasz kézműves fagylalt toplista – A legnépszerűbb ízek Budapesten

  • Közzétéve Életmód

Ma már számtalan ízesítésű fagyi közül válogathatunk. A fagylaltos pult előtt a leggyakoribb vendég a tanácstalan vendég, főként akkor, ha olasz kézműves fagylaltról van szó. Tejkaramell? Narancsos túró? Esetleg gyömbéres körte? A választás sosem egyszerű, csak győzzük megenni…

blueberry ice cream scoops with waffle wooden table

Hogyan lett ennyire népszerű a fagylalt?

Időszámításunk előtt 3000 környékén indul a fagyi története. A kínaiak és az egyiptomi fáraók is előszeretettel fogyasztották, ám akkoriban a ma már méltán híres édesség még csak jéggel összekevert gyümölcsökből állt. A Perzsa Birodalomban aztán – úgy 500 évvel később –, már édesítést is adtak a jég és a gyümölcs keverékéhez. Ezt később a görögök és a rómaiak is átvették, de a Római Birodalom Bukása után megfeledkeztek a hűsítő finomságról.

Később, időszámításunk szerint a 7-9. században aztán ismét megjelent a nyalánkság, bár némi változáson ment keresztül: Kínában kámforral és liszttel keverték össze a jégbehűtött kumiszt.

A ma ismert olasz fagylalt őse pedig a 13-14. században született. Európa több pontjára is eljutott, bár akkoriban leginkább a nemesek kiváltsága volt a fogyasztása. Ez pedig a 16. században élt Medici Katalinnak köszönhető!

blueberry ice cream scoops with waffle black background

Olasz kézműves fagylalt toplista

Az olasz kézműves fagylaltok terén mindig bajban vagyunk. Mégpedig azért, mert szinte lehetetlen kiválasztani a kedvencünket! Az olasz fagylalt titka abban rejlik, hogy nem a hagyományos főzési technikával készül. Speciális gépekkel, főzés nélkül készítik.

A magyarok általában nagy olasz fagylaltrajongók. Legkedvesebb ízesítéseik közé tartozik a ricotta karamellizált fügével, a szicíliai pisztácia, és persze az örökzöld sztracsatella. A hazai piacon térhódító Hisztéria Fagylalt nagyker olasz kézműves fagylaltokat készít, hátterében családi manufaktúra áll. Ennél az olasz kézműves fagyi nagykernél olyan ízek várnak, hogy valószínűleg legközelebb is ide fogsz betérni.

A meggyes mák, az oreo, a sárkánygyümölcs ízek ugyanúgy megtalálhatóak a kínálatban, mint a magyar szájízre szabott Őrség aranya, vagy a klasszikus eper, málna és csokoládé.

5 dolog, amit még nem tudsz a fagyiról

  • Piacra dobtak már korábban külföldön anyatej, nyers lóhús zselés hal ízű fagyikat, de a kínálatból nem maradt ki a krokodiltojás és a polip ízesítésű fagylalt sem.
  • Több mint 19 ezer fagylaltozó van Olaszországban. Ezek a legtöbbször családi tulajdonban lévő vállalkozások mintegy 69 ezer embert foglalkoztatnak.
  • A II. világháborúban meglehetősen sok fagyit fogyasztottak a katonák, ezzel próbálták a döntéshozók megőrizni a csatába vonulók lelkesedését. Mikor vége lett a világégésnek, szintén fagylalttal ünnepeltek bakák.
  • Egy hawaii gyümölcs, az inga feuillei pontosan olyan ízű, mint a vaníliafagylalt. Meleg éghajlaton, évelő fákon terem, a helyiek gyakran vaníliafagylaltnak is nevezik, és persze nagyon népszerű termés a lakosok körében.
  • Új-zélandon évente átlagosan 22 liternyi fagyit fogyasztanak fejenként a helyiek. Ezzel a teljesítménnyel ők viszik a pálmát a fagyievés terén világszinten.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280