1200x150 gondoskodo KOFOP SZ2020
Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Feb 17, 17:29

Április 23. - Ma van a Könyv Napja

  • Közzétéve Érdekességek

legnagyobb konyv

Ma a könyv napja van! A nap célja, az olvasás szépségének a felfedeztetése egymás biztatására, a könyvek olvasására!

  1995- ben az UNESO katalán javaslatra a könyv napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy legyen ez a nap egyben  a Szerzői Jogvédelem napja is. Az UNESO ezzel a nappal kívánja felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára, és rá kíván világítani az olvasásban rejlő örömökre is. Tisztelegni kíván a könyvek szerzői előtt, és rámutat arra, hogy a könyvek szeretete és az olvasás, meghatározó szerepet játszik az emberiség társadalmi és kultúrális fejlődésében. Fejleszti szókincsünket, és a tanulás mellett kikapcsolódást is biztosít.

  1616-ban ezen a napon halt meg Williem Shakespeare, és Miguel de Serventes. A Spanyol kormány eredetileg Serventes születésnapjára tervezte a könyv napját ünnepelni, de az őszi borongós október 7-e helyett, inkább a költő halálának napjára tették az ünnepet.

A nap érdekességeként meg kell említenünk, hogy Magyarországon található a Világ Legnagyobb Könyve a Jósva patak partján, Szinpetriben.

A 346 oldalas könyv, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. Könyvünket a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.

Papír Malom és a Világ Legnagyobb Könyve

Forrás: legnagyobbkönyv.hu