Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 17, 5:45

Az olcsvai régi templom

Az 1920-as évek végén az Olcsvai Református Egyhézközösség presbitériuma, az illetékes egyházi hatóságok jóváhagyásával az olcsvai régi kőtemplom lebontása mellett döntött. A bontási munkálatok 1929. június 1-én kezdődtek. A templom téglái között, a bontás során úgynevezett korjelző téglát találtak 1478-as felirattal. 

olcsva

A korabeli műemlékvédelmi szakvélemény szerint a régi templom nyugati fele minden bizonnyal Mátyás király idejében épült, lehetséges, hogy az egész templom.

A fundamentum ásása közben azonban, egy még korábbi templom nyomaira bukkantak, az újabb szakértői vélemény szerint az első templom az Árpád korban épült.

Az 1929-ben lebontott templom 17 méter hosszú, 670, illetve a keleti részen 560 centiméter széles volt. Eredetileg torony nélkül épült. A „négy fia tornyos” fa tornyát a reformáció után építették. A toronyban 2 harang lakott az egyik 2 mázsás felirata „Ezt a harangot Isten dicsőségére az Olcsvai Református Eklézsia Öntette évszám: 1779, a másik 1 mázsás felirata: „Az Olcsvai Eklézsia költségéből öntetett évszám: 1785.” 

A reformáció idején a régi templom fülkéit befalazták, a szentképeket lemeszelték, ily módon protestáns használatra alkalmassá tették.

A bontás során a Debreceni Déri Múzeum és a műemlékvédelmi hatóság felvetette „legalább a torony megmentésének szükségességét.” 

Fedezetet azonban a restaurálásra nem biztosítottak, ezzel a torony sorsa is megpecsételődött.

Tóth Mária

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280