Zöldséges pogácsák
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Ha Ön vegetáriánus vagy csak egyszerűen szereti a zöldségeket; ha a piac szezonzöldségeket kínál, vagy csak ki kell ürítenie a hűtőszekrényt; vagy ha húsos ételek helyett zöldséget kíván - készítse el ezeket a pogácsákat.
Hozzávalók
10 dkg csiperkegomba
2 dkg vaj
1 teáskanál Vegeta
40 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg zellergumó
10 dkg borsó
1-2 evőkanál zsemlemorzsa
őrölt bors
sütőolaj
5 dkg vaj besamelmártáshoz
5 dkg liszt besamelmártáshoz
2,5 dl tej besamelmártáshoz
1 tojás besamelmártáshoz
2 evőkanál reszelt parmezán sajt besamelmártáshoz
reszelt szerecsendió besamelmártáshoz
2 tojás bundázáshoz
5 dkg liszt bundázáshoz
5 dkg zsemlemorzsa bundázáshoz
Elkészítés
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. Serpenyőben, forró vajon megpirítjuk, és a Vegetával meghintjük.
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Ha kicsit kihűlt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük vagy lereszeljük.
A megtisztított sárgarépát, zellert és borsót megfőzzük lobogva forró, sós vízben 5 percig forrázzuk, majd leszűrjük, és felaprítjuk.
A mártáshoz a maradék vajat kisebb lábasban, vízgőz fölött megforrósítjuk, a lisztet kevergetve beleszórjuk, a tejjel apránként, folyamatos keverés közben felöntjük, és 1-2 percig főzzük, amíg kissé sűrűsödni kezd. A tűzről lehúzzuk.
Ha langyosra hűlt, a tojást simára keverjük benne, a parmezán sajtot és a reszelt szerecsendiót szintén beledolgozzuk.
A gombát, az áttört burgonyát, a zöldségeket és a zsemlemorzsát hozzáadjuk, és alaposan összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ismét jól megkeverjük.
A masszából nedves tenyérrel pogácsákat formálunk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába hempergetjük.
Bő, forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük.
Tálalás A zöldséges pogácsákat tartármártással, joghurttal vagy tejföllel tálaljuk.
Forrás:konyha.tv